
- Introducere
- Oceania
- Australia
Miturile Creatiei ale populatiilor din insulele Oceaniei sunt foarte diferite si specifice, de la o regiune la alta. Ele vorbesc despre crearea uscatului si, de asemenea despre structura divina a societatii. Personajele principale sunt zeii creatori si numerosi semizei care le-au dat noi cunostinte oamenilor, cum ar fi tehnici mai bune de constructie a navelor si abilitati de navigatii. Miturile creatiei din Oceania spun ca insulele au aparut din ocean.
Sefii tribali, numiti ariki, sunt proprietari de pamant si considerati urmasi directi ai fondatorilor tribului. Au un rol important in societate si o putere spirituala, numita mana. In multe societati polinezene, Tangaroa(zeu al creatiei si al marilor) este cel mai mare zeu creator si stramosul sefilor de trib. Alte societati insulare si maorii din Noua Zeelanda venereaza un singur zeu creator, Io sau Kiho. Maorii cred ca zeii lor au aparut din unirea celor doi stramosi divini, Rangi si Papa, tatal cer si mama pamant. Multi sefi de trib polinezieni considera ca sunt descendenti ai celor de pe taramul mitic Hawaiki. Maorii din Noua Zeelanda cred ca Hawaiki este pamantul lor de bastina, de unde au calatorit in canoe spre insule, populandu-le. Hawaiki este echivalent cu lumea de dincolo, caci se crede ca acolo se duc mortii. Punctul de plecare al acestei calatorii se afla la Capul Reinga. Toate societatile din Oceania cunosc zei creatori si semizei precum Maui si Tiki, acestia stabilind ordinea in societate. Tiki era fiul zeilor Rangi si Papa. La inceput, era singur. Vazandu-si imaginea reflectata intr-un iaz, a sarit in apa. A fost atat de dezamagit incat a fecundat iazul, care a nascut apoi o femeie. De acest personaj se leaga si primul act de procreatie, in viziunea aborigenilor. Cel mai iubit erou civilizator al Oceaniei e Maui. In Hawaii el este considerat un semizeu inselator. El a hotarat sa incetineasca mersul soarelui, caci zilele erau prea scurte. S-a catarat pe un munte si a prins soarele cu un arcan facut din parul surorii lui. Soarele, care era o femeie, i-a cerut s-o elibereze, promitand sa faca zilele lungi vara si lasandu-le scurte doar iarna.
Zeul creator Tangaroa era zeul marii si tatal pestilor, al animalelor marine si al reptilelor, fiind astfel parintele hranei pentru populatiile din Oceania. Inainte de calatoriile pe mare, era foarte important ca el sa fie imbunat. Cerul si pamantul au aparut la nasterea sa, cand el a iesit din oul lumii. Dupa ce l-a spart, partea de sus a cojii a devenit cerul, iar partea de jos, pamantul. Tangaroa a fost izgonit in mare de fratele lui, zeul furtunii, Tawhirimatea. Tangaroa nu se intelegea bine nici cu celalalt frate al sau, Tane, zeul vegetatiei si al pamantului. Ca atare, cei doi frati erau zei antagonici ai marii si pamantului, fapt reflectat de relatia tensionata dintre ei.
Realizator:
Danilov Andrei-Alexandr.
Clasa a XII-a B
Colegiul National Iasi