
- Introducere
- Oceania
- Australia
Miturile australieni ale creatiei pornesc de la ideea ca toate organisemle sunt in legatura unele cu altele, ceea ce duce la o stransa legatura cu lumea. In panteonul aborigen nu exista zei, ci mai degraba fiinte care au trait pe pamant in timpuri mitice, numite Timpul Visului.
Fiintele supranaturale din Timpul Visului au creat lumea, apoi peisajele naturale, lacurile si raurile, plantele, oamenii si animalele. Ca eroi culturali si civilizatori, ele le-au dat oamenilor puterea asupra focului , armele si tehnicile de vanatoare, precum si ordinea clanurilor si regulile de casatorie.
Inca si astazi, triburile si clanurile isi trasmit tot pe cale orala miturile din Timpul Visului. Viziunea asupra lumii si filosofia despre viata a bastinasilor australieni sunt determinate de aceste mituri, triburile aborigenilor considerandu-se inca in legatura cu fiintele Timpului Visului. Desi fiintele din Timpul Visului au parasit pamantul dupa ce au creat lumea si au dat-o in grija oamenilor, ele au lasat marturii despre existenta lor. Se crede ca au mers pe pamant pe drumuri numite Caile Visului, acestea existand si azi in anumite locuri. Deoarece sunt sacre, locurile respective sunt protejate de tabuuri. Daca acestea nu sunt incalcate, atunci caile sacre pot sa-i apere pe oameni si sa le dea putere. Multe Cai ale Visului sunt descrise in cantece rituale, cunoscute drept Cantecele Visului, care povestesc aventurile fiintelor din Timpul Visului cand au creat lumea cu elementele ei. Fiintele din Timpul Viselor sunt pictate pe peretii pesterilor, pe stanci, pe piei de animale si scoarta de copac, ele fiind jumatate oameni, jumatate animale. Miturile spun ca au strabatut pamantul si l-au modelat prin lupte, aliante si aventuri, iar apoi l-au dat oamenilor. Aborigenii se considera doar ingrijitori ai pamantului, servitori ai fiintelor din Timpul Viselor si ai stramosilor.
Multe mituri ale aborigenilor contin povestiri despre sarpele curcubeu Yurlunggur(sau Wollunqua). Datorita puterilor sale, el stapaneste una dintre cele mai valoroase resurse ale Australiei, apa, fiind considerat o fiinta foarte importanta din Timpul Visului cand a aparut din apa. De aceea este considerat simbol al fertilitatii. Este singura fiinta din Timpul Visului care n-a parasit pamantul. In Australia de Sud, unde sarpele curcubeu e numit Akaru, se spune ca traieste in iazuri, pazindu-le. Cand nu se simte bine in locuinta sa, se lateste ca sa-si faca loc si, in consecinta, apa inunda pamantul. Oricine vrea sa ia apa din iaz trebuie sa anunte sarpele, ca aceasta sa nu-l inghita.
Realizator:
Danilov Andrei-Alexandr.
Clasa a XII-a B
Colegiul National Iasi